Interviu cu talentatul girocean Alin Bagiu - autor, textier, trainer

Alin Bagiu s-a născut în 20 aprilie 1973 la Timișoara în județul Timiș. Cursurile gimnaziale și liceale le-a făcut la Reșița, județul Caraș-Severin. De mic a scris poezie pentru a-și bucura prietenii și părinții. Este absolvent al Facultății de Fizică din Timișoara, specializarea Optică Spectroscopie, Laseri si Plasmă. În timpul studenției a fost dansator al Ansamblului  studențesc Doina Timișului din Timișoara. Imediat după terminarea facultății a lucrat în cadrul unei televiziuni locale, deprinzând arta moderării și a realizării de știri/emisiuni/reportaje. După 5 ani de lucru în mass-media a ales să schimbe macazul și să se apuce de vânzări. Fără nicio eperiență a luat-o de la zero și a construit în zece ani o afacere profitabilă în industria vânzărilor directe. A participat la sute de cursuri la nivel național în domeniul dezvoltării personale, antreprenoriale și ca stil de viață și la zeci de cursuri internaționale. L-a cunoscut și a învățat personal cu și de la Jim Rohn, unul dintre cei mai importanți speakeri morivaționali ai acestiu secol. După această etapă, a lucrat ca director de vânzări al unei importante companii românești din industria produselor bio, actualmente pregătindu-se pentru o nouă provocare, aceea de a fi director de vânzări a unei companii din Timișoara care produce mobilier de cea mai înaltă calitate. Din prima căsătorie are doi băieți Ionuț și Matei.  Este recăsătorit și împreună cu soția sa, Nelia, are un băiețel de 2 ani, Luca. Este trainer, coach si autor, în inauarie publicând prima sa carte: “Un simplu vanzator”. La finalul lunii august, Alin se pregătește să își lanseze primul volum de poezie, volum intitulat: “Poeziceri cu trei fețe”.

În preajma acestui eveniment important, l-am contactat pe Alin și l-am rugat să ne ofere un scurt interviu, pe care îl redăm integral.

GirocChisoda: De ce scrii poezie?

Alin Bagiu: Îți mulțumesc pentru întrebare. Răspunsul instinctiv care îmi vine în minte e foarte simplu, de ce nu? De ce să nu scriu poezie. Dar probabil că acest răspuns este unul incomplet și nu pot să las o întrebare fără un răspuns detaliat. Sincer nu m-am gândit niciodată la motivul real pentru care scriu. Nu mi-am propus niciodată să scriu în mod intențional, ci pur și simplu poezia este modul meu natural de exprimare a emoțiilor generate de diverse stări pe care le-am trăit și le trăiesc. Pot răspunde acum la această întrebare, spunându-ți că scriu poezie cănd sunt viu și nu când trăiesc. Sunt momente în care pulsez de emoție și simt atunci că pot transmite mai exact care este trăirea în detaliu.

GirocChisoda: Când simți că trebuie să scrii o poezie, ce faci, care e starea ta interioară?

Alin Bagiu: La această întrebare am răspuns parțial mai devreme, dar dacă tot ai pus-o, vreau să detaliez. Fiecare stare puternică de bucurie, tristețe, melancolie, durere, entuziasm și așa mai departe produce în mine un tip de energie specifică. Atunci când intensitatea stării este ușor de metabolizat nu mă pun să scriu, dar o fac în momentul în care simt că e mai mult decât pot duce. Atunci când simt că e mai mult decât pot metaboliza, atunci când simt că se atinge acea “cotă de preaplin”.  Ca să concluzionez, pot spune că scriu poezie din incapacitate de a-mi duce “crucea” și-atunci, în loc să sar într-un picior, să plâng să urlu de durere să fac io știu ce gesturi care să exprime starea, mă pun să scriu. Nu fac acest lucru controlat ci pur și simplu așa funcționez eu.

GirocChisoda: Cum a luat naștere acest prim volum de poezie?

Alin Bagiu: Îți mulțumesc pentru această întrebare. Deși e destul de mult de povestit, am să mă rezum la esența lucrurilor și istoricul evenimentelor. În anul 2012 în viața mea a apărut un divorț. M-am îndrăgostit de actuala mea soție, Nelia, și pentru că tot procesul prin care m-am redescoperit a fost presărat cu evenimente care mi-au forțat limitele emoționale, n-am avut încotro, decât să mă pun să scriu. Am parcurs o perioadă foarte tumultoasă în care am trecut foarte repede de la agonie la extaz, de la fericire la nefericire, de la iubire la ură, de la acceptare la neacceptare, de la pace la revoltă și așa mai departe. Acest volum de poezie este de fapt, o acumulare de emoții și stari uneori conflictuale prin care am trecut și pe care le-am transmis în poezie. La un moment dat, soția mea mi-a spus că își dorește să apară un volum de poezie scris de mine, considerând ca sunt talentat și că pot transmite foarte bine ceea ce simt. Acest gând mi-a rămas în minte, aveam toate poeziile puse “la naftalină”, iar atunci când am întâlnit editorul potrivit, și aici mă refer la prietenul meu Constantin Pavel și editura sa, am luat decizia împreună ca să publicăm cartea. Cronologia poeziilor, încadrarea lor în cele “trei fețe”, i se datorează 100% inspirației editorului. Titlul s-a născut intr-un mod foarte interesant. Discutam pe facebook cu Constantin și el m-a întrebat simplu, Alin cum vrei să-i zicem la volum? Iar eu, aproape firesc am gândit direct prin tastatură, să-i zicem ….POEZICERI. Lui i-a placut, mie mi-a placut, soției i-a plăcut, deci….așa a apărut titlul primului meu volum de poezie intitulat “Poeziceri cu trei fețe”.

GirocChisoda: Care este filosofia ta de viață si cum te ajută poezia să o dăruiești mai departe?

Alin Bagiu: Filosofia mea de viață? Eu cred că dacă nu mai și pierzi, te pierzi. Sunt incapabil să dăruiesc, nu mă consider un tip generos, și atunci am observat că de fiecare dată când încep să mă “realizez”, CINEVA are grijă ca să-mi ia din ce am și din ce cred că am devenit, pentru ca să nu o iau razna. Asta este despre mine și nu este valabil pentru altcineva. Nu vreau să creez din asta un concept filosofic sau spiritual, ci pur și simplu am observat că dacă nu și pierzi, riști să te pierzi. E mai grav să te pierzi decât să pierzi totul. Uneori suntem dispuși să ținem cu dinții tot, să nu lăsăm nimic din ceea ce poate am obținut cu mari eforturi, dar tocmai această încrâncenare să ne ducă înspre a ne pierde complet pe noi înșine, dar...nimic nu este iremediabil pierdut.

GirocChisoda: Cum crezi că poate poezia să ajute oamenii să devină mai buni, mai ințelepți, mai echilibrați și mai iubitori de Dumnezeu?

Alin Bagiu: Cred că poezia îi poate ajuta doar pe unii să devină MAI bine decât sunt acum. Poezia este un instrument la îndemâna oricui, în măsura în care acel cineva își deschide mintea pentru ca prin citirea uneia sau mai multor poezii, sufletul să primescă la momentul respectiv ce are nevoie. Cred că poezia este cea mai simplă modalitate prin care oamenii ar putea să-și înmoaie inima, și să vibreze odată cu autorul. Cineva îmi spunea la un moment dat că poezia este mai mult decât pictura sau muzica, pentru ca prin poezie se deschide o lume cu mult mai multe valențe și posibilități. Poezia este creatoare de lumi și universuri paralele sibiective, care mai devreme sau mai târziu se întrpătrund și creează universul obiectiv, univers în care se regăsește unicul ADEVĂRUL, care este IUBIREA. Prin poezie poți ajunge să iubești din nou, să trăiești iubirea chiar dacă aparent nu ai nici un motiv real de a fii în starea de iubire, iar când faci asta, cu siguranță ai o șansă în plus să faci un mic pas către Dumnezeu, dar suficient pentru ca EL să vină și să se sălășluiască din nou în tine!
 

Parteneri media