Ghiocelul din Giroc a câştigat încă o dată Trofeul „Lada cu zestre”

De-a lungul celor zece ediţii ale Festivalului-concurs „Lada cu zestre”, sute de artişti timişeni, cântăreţi de muzică populară, dansatori, recitatori în grai sau maeştri ai artei culinare tradiţionale bănăţene s-au ostenit să demonstreze că sunt buni sau foarte buni, însă titlul de laureat absolut al manifestării şi l-au disputat, mereu, Girocul şi Ghiroda.

În acest an, prima dintre localităţi a câştigat, cu un total de 63 de puncte, trofeul ediţiei, o ladă de zestre în miniatură, cioplită în lemn de sculptorul în lemn Eugen Bărbos din Jupâneşti.

Trofeul i-a fost înmânat primarului Ionel Toma în spectacolul de gală de la Buziaş, în aplauzele membrilor Ansamblului „Ghiocelul”, care au avut o mare contribuţie la acest succes, fiind distinşi cu premii în cadrul mai multor secţiuni ale festivalului.

În holul Casei de Cultură din Buziaş au fost expuse câteva dintre colecţiile premiate. În clasamentul final pe comune şi oraşe se regăsesc localităţile Ghiroda – premiul I, cu 49 de puncte, Dudeştii Noi – premiul al II-lea, cu 16 puncte, respectiv Sânnicolau Mare, Checea şi Comloşu Mare – premiul al III-lea, cu câte 11 puncte.

Girocul a câştigat şi la secţiunea Tarafuri populare, în vreme ce principalul său adversar, Ghiroda, s-a clasat, cu „Cununa Timişului”, pe primul loc la Orchestre populare.

S-au mai remarcat în concurs Grupul instrumental din Dudeştii Noi, Fanfara Bisericii Reformate din Dumbrava, Corul „Floris” din Jimbolia, Corul Bisericii Ortodoxe Române „Sfântul Dimitrie” din Giroc, Grupul coral de copii din Periam, rapsodul popular Viorica Lazăr din Seceani, laureată şi la secţiunea expoziţii, soliştii vocali şi instrumentişti Doriana Talpeş (etnia bulgară), Laura Cioară, Simona Bădulescu, Sebastian Rămneanţu, Florin Pistrilă, Engelman Edward, Mădălina Purişel şi alţii.

Dintre formaţiile etniilor clasate pe locul I, ar fi de amintit Ansamblul de dansuri sârbeşti din Sânnnicolau Mare, Grupul de dansuri maghiare din Tormac şi Grupul de dansuri maghiare (copii) din Sânnicolau Mare.

Radu Badea din Săcălaz a fost distins cu premiul I la Recitatori dialectali (8-14 ani), iar laurii secţiunii Creatori în grai i-au revenit lui Petru Chira din Chişoda. Alexandra Cârdei (Chevereşu Mare) a fost premiată pentru cel mai frumos costum, cel mai bun produs culinar a fos cel al Ecaterinei Olari din Giarmata, la capitolul Expoziţii/Colecţii s-a evidenţiat Mioara Stancu din Şag, iar la Artă populară – Bajko Attila din Giroc.

Articol preluat de pe site-ul partenerului nostru media, www.renasterea.ro

Parteneri media