Toaca înălțată la rang de festival, de către Mitropolitul Banatului!

De 10 ani, în comuna Giroc răsună toaca, de fiecare dată în Săptămâna Mare. Asta pentru că responsabilii din comună, în colaborare cu Mitropolia Banatului organizează un festival dedicat, intitulat sugetiv ”În glas de toacă”.

Și în acest an, pe platoul din fața Căminului Cultural din Giroc au fost pregătite 33 de toace, după numărul anilor pe care Mântuitorul i-a petrecut pe pământ, la care şi-au pus la încercare talentul de a bate toaca circa 20 de participanți, de toate vârstele, din Giroc și Timișoara.

Ca și la celelalte ediții, manifestarea de marți 11 aprilie a debutat cu cu slujba Deniei, oficiată, la biserica ortodoxă din comună cu participarea IPS Ioan Selejan, Mitropolitulu Banatului. După acest moment participanții și-au demonstrat măiestria în fața rudelor, cunoștințelor sau curioșilor veniți să asculte sunetul toacelor. Momentul inedit al festivalului l-a furnizat Mitropolitul Banatului și edilul Girocului, care nu s-au lăsat mai prejos în fața monahilor și a măicuțelor și au demonstrat că se pricepe nu doar să conducă destinele unei comunități ci, la fel de bine, să bată și toaca.

Deși este considerat un instrument muzical de percuție, toaca, mai precis sunetul toacei, are de fapt drept simbolistică suferința îndurată de Hristos, în momentul răstignirii. Prezent la manifestare, Înalt Prea Sfințitul Părinte Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, le-a transmis girocenilor că, prin festivalul de toacă organizat de Arhiepiscopia Timişoarei în colaborare cu Primăria Giroc se doreşte continuarea tradiţiilor de Sfintele Paşti an de an şi transmiterea lor prin intermediul Bisericii către generaţiile viitoare.

Articol preluat de pe site-ul partenerului nostru media, Banatul de azi.

 

Parteneri media